دستاورد های نانویی ایران در خدمت مبارزه با کرونا ، پیشرفت و توجه ای که کارآمد شد

به گزارش وبلاگ سفر و گردشگری، توسعه فناوری نانو باعث شد تا در روز های شیوع کرونا این فناوری راه چاره مناسبی برای مقابله با این بیماری منحوس شناخته گردد و بازار دستاورد های آن داغ تر از قبل باشد.

دستاورد های نانویی ایران در خدمت مبارزه با کرونا ، پیشرفت و توجه ای که کارآمد شد

گروه فناوری وبلاگ سفر و گردشگری، محیا معصومی- پیشرفت علم و فناوری شرایط زندگی را تغییر می دهد و تحول در زندگی، رفاه بیشتری را برای انسان به ارمغان می آورد از این رو توسعه علم در کشور اهمیت زیادی دارد و یکی از حوزه هایی که پیشرفت آن طی سال های اخیر چشمگیر بوده، فناوری نانو است. ایران در حوزه فناوری نانو حرف های بسیاری برای گفتن دارد و علیرغم آنکه بیشتر مردم این فناوری را به طور کامل نمی شناسند، اما محصولات نانویی را نسبت به محصولات دیگر متمایز و پرمزیت می دانند. در روز های کرونایی، اما نانویی ها شرایط نوی را تجربه کردند.

کرونا توانایی های نانویی ها را شکوفا و بازار محصولات آن ها را داغ تر کرد، به گونه ای که دیگر جدا از پوشاک و جوراب های نانویی، مردم با محصولات دیگری همانند ماسک ها و ضدعفونی نماینده های نانویی هم آشنا شدند. اینجا بود که توسعه علم به کار آمد. برای آنکه درباره محصولات نانویی مقابله نماینده با کرونا بیشتر بدانیم با مسئول حوزه سلامت و پزشکی کارگروه توسعه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو تبادل نظر کردیم.

کرونا و ماسک های پرطرفدار

سیفی مسئول حوزه سلامت و پزشکی کارگروه توسعه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو در تبادل نظر با خبرنگار فناوری وبلاگ سفر و گردشگری با اشاره به محصولات نانویی روز های کرونایی بیان نمود: برای مقابله با ویروس کرونا، فناوری نانو در چند حوزه مورد استفاده نهاده شد که یکی از بهره گیری های مفید آن، در ماسک های محافظ بود. در دوران شیوع کرونا ماسک های نانویی با استقبال زیادی روبرو شد بدین خاطر که به واسطه فناوری نانو به دو فاکتور مهم مجهز شده بودند، اول تنفس راحت و دوم حذف درصد بالایی از ذرات مضر (فیلتر قوی).

سیفی اضافه کرد: ماسک ها در حالت عادی قدرت فیلتر کردن تمام یا بیشتر ذرات را ندارند مگر اینکه از چند لایه الیاف تهیه شوند. طبیعی است که هرچه تعداد لایه های الیاف یک ماسک بیشتر گردد راندمان موثری از حذف ذرات را خواهیم داشت، اما از طرف دیگر مصرف نماینده برای تنفس راحت با مشکل روبرو می گردد (افت فشار در تنفس). درحقیقت این دو فاکتور عکس یکدیگر هستند، هرچه با افزایش لایه های تشکیل دهنده حذف ذرات مضر بیشتر گردد، تنفس سخت تر خواهد بود و هرچه تعداد لایه ها کمتر گردد، تنفس راحت تر و راندمان حذف ذرات پایین تر می آید، اما با یاری فناوری نانو می توان ماسک هایی داشت که هر دو فاکتور رعایت گردد.

به گفته وی، از این نظر چندین شرکت در کشور با شیوع کرونا ماسک های مبتنی بر الیاف نانویی فراوری کردند و تا به امروز شرایط خوبی را شاهد بوده ایم.

ضدعفونی نماینده های نانویی پرقدرت تر از الکل ها

مسئول حوزه سلامت و پزشکی کارگروه توسعه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو اسم کرد: یکی از موارد مورد تاکید سازمان بهداشت جهانی به ویژه در روز های ابتدایی شیوع کرونا، استفاده دائم از ضدعفونی نماینده ها بود در این راستا فراورینمایندگان حوزه فناوری نانو دست به کار شدند.

وی اضافه کرد: ضدعفونی نماینده های الکلی در زمان تعیین یک بار میکروبی را از بین می برند و معمولا، چون به سرعت از روی سطح تبخیر می شوند کارایی مناسبی ندارند، اما ضدعفونی نماینده های نانویی علاوه بر آنکه در لحظه، بار میکروبی را از بین می برند بسته به نوع و کیفیت شان تا چندین روز روی سطح ماندگاری دارند و در صورت عدم شستشو، آن سطح را از میکروب ها پاک نگه می دارند.

پوشش های نانویی راهکاری برای حفظ سلامتی کادر درمان

سیفی گفت: فناوری نانو بعلاوه یاری کرد تا پیروز به فراوری محصولاتی شویم که از نفوذ و توسعه کووید 19 هم جلوگیری گردد برای مثال رنگ های آنتی باکتریال، کف پوش های بیمارستانی با خاصیت میکروب کشی، پوشش هایی نانوساختار برای لباس های پزشکی و ماسک ها که ویروس ها را از بین می برند.

از واکسن های نانویی چه خبر؟

وی در پاسخ به این سوال که چقدر از علم نانو برای سخت واکسن به ویژه در شرایط کرونایی این روز های جهان بهره گرفته شده است، گفت: این علم حتی باعث ساخت و طراحی واکسن های کرونا با حداقل عوارض و آسیب هم شده است. نسل چهارم واکسن ها، واکسن هایی هستند که دیگر از ویروس های ضعیف شده یا کشته شده ساخته نمی شوند و بر پایه mRNA هستند.

سیفی اسم کرد: دو واکسن کرونای شرکت های مدرنا و فایزر هم از تکنولوژی mRNA بهره می برند که به یاری نانوحامل ها (نانوذرات لیپیدی) به سلول های بدن منتقل می شوند. نانوحامل ها همراه mRNA باعث می شوند که آن ها از مقابل سد های بیولوژیکی بدن فرار نموده و بدون تخریب، خود را به سلول هدف برسانند.

مسئول حوزه سلامت و پزشکی کارگروه توسعه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو ادامه داد: درحال حاضر واکسن های ایرانی کرونا از این تکنولوژی بهره نمی گیرند، اما برای فراوری دارو ها به ویژه دارو های ضدسرطان از نانوحامل ها استفاده می گردد. وقتی برای درمان بیماری، دارو مصرف می گردد این دارو ممکن است در لحظه جز درمان به بقیه سلول های بدن هم آسیب بزند و عوارض داشته باشد بنابراین اینکه دارویی بتواند مستقیما به نقطه هدف برود، عملکرد بهتری دارد.

زردچوبه با نانو مفیدتر از گذشته برای بدن

به گفته وی، برای درمان بیماری های ویروسی هیچ نانودارویی استفاده نمی گردد. درحال حاضر چند مورد نانودارو در شرکت های دارویی ساخته شده اند که هنوز تائیدیه نهایی را برای ورود به بازار از سازمان های مربوطه اخذ ننموده اند.

سیفی با اشاره به کاربرد دیگر فناوری نانو برای محصولات مقابله نماینده با ویروس کرونا یادآور شد: از نکات مورد توجه برای مقابله با کرونا تقویت سیستم ایمنی بدن است. زردچوبه به علت ترکیبات کورکومین و آنتی اکسیدان های قوی آثار ضدالتهابش از دیرباز شناخته شده است به گونه ای که از قدیم تا به امروز برای درمان درد پیچ خوردگی پا، زردچوبه روی مفاصل گذاشته می گردد. آثار ضدسرطان این ماده مفید هم سال هاست مورد آنالیز قرار گرفته است. با تمام این خواص، اما زردچوبه قدرت انحلال پذیری بسیار پایینی در آب دارد و اینگونه تمام خواص مفید آن نمی تواند جذب بدن گردد.

مسئول حوزه سلامت و پزشکی کارگروه توسعه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو اضافه کرد: به همین علت وقتی می خواهند آن را برای درمان درد روی مفاصل بگذارند حتما با یک نوع روغن ترکیب می نمایند یعنی بصورت تجربی دیده شده که زردچوبه با حل شدن در چربی تاثیر بهتری دارد. برهمین اساس به یاری فناوری نانو قدرت انحلال پذیری زردچوبه را می توان بالا برد و تاثیر آن را بر افزایش تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل کرونا دید. درحال حاضر دو شرکت ایرانی اقدام به فراوری شکل نانویی زردچوبه نموده اند که برای کاهش آثار شیمی درمانی، تقویت سیستم ایمنی بدن بیماران دیابتی و کبدی تاثیر چشمگیری دارد.

فراوری و فروش 200 هزار ماسک نانویی در روز

سیفی در پاسخ به این سوال که شیوع کرونا تا چه میزان توانسته بازار مناسبی را برای محصولات نانویی فراهم کند و آمار فروش این محصولات طی روز های کرونایی چقدر بوده است، بیان نمود: آمار و ارقام فروش محصولات نانویی مقابله با کرونا در اختیار شرکت های فراورینماینده آنهاست و چنین آماری به صورت تجمیعی در ستاد توسعه فناوری نانو وجود ندارد، اما در روز های کرونایی بازار ماسک های نانویی بسیار داغ است به گونه ای که روزانه 200 هزار قطعه ماسک نانویی فراوری و تقاضای بسیار، باعث فروش تمام آن ها می گردد.

وی با بیان اینکه در واکسن های کرونای شرکت های ایرانی از فناوری نانو استفاده نشده است، گفت: دارو های مبتنی بر فناوری نانو بسیار مدرن و نو هستند و چند نانوداروی موجود در کشور هم حدود 4 یا 5 سال است که روانه بازار شده اند بنابراین به طور کلی در داخل کشور هنوز در زمینه واکسن های نانویی متاسفانه محصولی نداریم.

احتیاج دارویی کشور در ستاد نانو آنالیز می گردد

وی با اشاره به علت نداشتن دارو هایی نانویی در کشور ادامه داد: حوزه دارو، حوزه ای است که علاوه بر هزینه بر بودن تحقیقات و توسعه، فرآیندی طولانی دارد و اینطور نیست که به محض شیوع یک بیماری سریع داروی مقابله نماینده با آن فراوری و روانه بازار گردد. اگر بخواهیم دارویی را فراوری کنیم حداقل 5 سال و اگر بنا به بومی سازی آن باشد حدود 2 تا 3 سال زمان ضروری است.

سیفی توضیح داد: در ستاد نانو برنامه ای را در جهت فراوری داروها، مکمل ها و تجهیزات پزشکی آنالیز کردیم تا باسم مثال نانودارو هایی که پتانسیل فراوری آن در داخل کشور وجود دارد و از طرفی هم مورد احتیاج بیماران است را فراوری و به بازار عرضه کنیم. کار شناسایی احتیاج دارویی کشور با یاری برخی تیم های دانشگاهی و شرکت های ایرانی پیش می رود بعلاوه برخی شرکت ها و محققان پیشنهاد های خود در این زمینه را برای جذب حمایت با ما در میان می گذارند لذا امیدواریم در یک یا و دوسال آینده بتوانیم چندداروی نانویی را به بازار بیاوریم.

لیست رسمی دارویی کشور خلاف حمایت از فراوری داخل است

مسئول حوزه سلامت و پزشکی کارگروه توسعه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو با تاکید بر اینکه توسعه دارو در کشور فرآیندی طولانی و هزینه بر دارد، گفت: علاوه بر این، لیست رسمی دارویی کشور در این زمینه قدری مشکل ساز شده است. درواقع این لیست دراختیار شرکت های فراورینماینده دارو قرار گرفته است و آن ها اجازه دارند تنها دارو های تایید شده در این لیست را فراوری و راهی بازار نمایند. این فرایند کار را سخت نموده و البته به گونه ای خلاف حمایت از فراوری داخلی است؛ بنابراین در این مسئله مسائل قانونی وجود دارد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

به "دستاورد های نانویی ایران در خدمت مبارزه با کرونا ، پیشرفت و توجه ای که کارآمد شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دستاورد های نانویی ایران در خدمت مبارزه با کرونا ، پیشرفت و توجه ای که کارآمد شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید